Mereka yang Kool :)

Sunday, May 8, 2011

Sentap Hati Mak, nak! Saturday Special Edition:)

Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang...

Jom istighfar 30 kali dulu. Astaghfirullah~

LIVE KAMI BAWAKAN SATURDAY SPECIAL EDITION BERSAMA BULATAN GEMBIRA.
(Mereka yang gabra juga boleh membaca, hehe :) )

Seperti biasa, D&T takkan sepi dan kekosongan dari program. 
Maka, menyedari hal itu, aku dan adek beradek berbulat hati utk bersama akhawat dan murobbi kami. 

Tarikh : 7 Mei 2011
Tempat: Selesa buat kami yang qana'ah
Pengisian: Cukup terisi! Macam-macam ada...



Waduh2,  tak sia-sia aku berlama-lamaan bersama mereka.
Benarlah kata Allah dalam Al-Mujadalah : 11

''Wahai orang-orang yang beriman!  Apabila dikatakan kepadamu, ''Berilah kelapangan di dalam majlis-majlis'', maka lapangkanlah, nescaya Allah akn nemberi kelapangan untukmu........''

Haa.. super Maha Hebat kan? Integriti.

Hari tu merupakan hari kami dihujani dengan pertanyaan yang bisa membuat medulla oblongata bergetar hebat. Kata Kak Iti, ''Yeke?'' dan dengan riak wajah yang kadangkala kiut miut kadangkala  berubah,
''Eh? Betul ke tak aku jawab ni??''

Tapi apa yang aku sedari, kita tak akan rasa apa perasaan dan kita juga tak akan berfikir secara KBKK. Jika, kita tak dihujani dengan pelbagai soalan itu.

Antara soalan yg membuatkan hati ter'sentap' oleh bakal penggubal soalan, Kak Iti dan Naqibah Nik Aida :


  • Kalau ditakdirkan, Ahad ada program, Isnin ade test penting, sanggup ke korban program?
  • Apa objektif dan matlamat u all untuk anak usrah ?
  • Usrah ni ada silibus ke?
  • Sanggup tak korban cuti sem untuk gi program? Macam mana kalau mak panggil balik?
  • Kalau u all terlibat dgn MPP atau anak usrah u all yg cam tu, macam mana nak buat?
  • Apa relation UA dgn tarbiyyah ni?
Dan pelbagai tanda soal yang dicipta khas untuk kami pada hari itu. Mana lah kami tak tersentap hati nak oiii...
Apapun, kami seronok dan yang paling penting, KEFAHAMAN DALAM HATI DAN PEMIKIRAN.

Kata naqibah Nik Aida,
Dalam Mutaba'ah amal juga ada berkenaan dgn inchek bapak dan puan omak.
Berapa kali call dlm 1 minggu? Dan sebagainya...
Wahhh... Inilah tarbiyyah Allah untuk hambaNya. Best kan? UNIVERSAL lagi.
Selepas ini, aku, Najihah, Ain dan Adik Pupu tentunya akan melangkah setapak lagi ke 'ALAM' lain.
Bagaimana TAWAZUN kami agaknya?
Moga Allah permudahkan.
Moga muwassafat tarbiyyah itu sentiasa dijadikan amalan utk mencapai apa, anak-anak...??
Ya... Individu Muslim. Pandai anak-anak. Hehe

5 Method in Dakwah (Usrah) juga perlu berstrategi. Macam nak perang gitu...
Kata Kak Azwa, memang banyak yang telah terkorban di jalan ini..
Tapi, hikmahnya lagi besar. Ramai lagi yang terselamat dari Jahiliyyah. Alhamdulillah.
Lain orang, lain metod approach nya...
Daie kena bijak mengatur langkah memastikan mad'u sentiasa rasa hati dan jiwa mereka berada dalam jalan ini.

PESANAN KHIDMAT MASYRAKAT OLEH KAK SITI, KAK AZWA DAN NAQIBAHKU :

**JANGAN TERPEDAYA DENGAN KESIBUKAN 'STUDY' DAN HAL 'UNIVERSITI'.
** CONTACT DENGAN MUROBBI ANTUM SELAGI ANTUM BELUM ADA PENGGANTI BARU

''Tolong agama Allah, PASTI Allah tolong dirimu..''
Ma fi Qalbi Ghairullah~
Wallahualam~

3 comments:

  1. mmg tsentap lg ttampar,,
    balik mcm pening2 kna tembak dgn lots of question
    mmatangkan dri lg insyaAllah
    mmbuka mata pd jalan sterusnya
    btw, slamat bjuang puan law!
    mmecahkan tradisi mungkin!
    =P

    ReplyDelete
  2. owh yeah! miss law kte. chaiyok2...moga kte x trpedaya dgn 'alat' kte n x mnjadikan 'alat' itu sbg matlamat. insyaALLAH.....best luck everybOdy! ;-)

    ReplyDelete
  3. alhamdulillah. good luck untyk puan medic dan puan ''bersekutu''. hehe :)

    ukhwahfillah iA.

    pasni daurah di KL, SELANGOR pula ;)

    ReplyDelete

''... Katakanlah, ''Apakah sama orang-orang yang mengetahui dengan orang-orang yang tidak mengetahui? Sebenarnya hanya orang yang berakal sihat yang dapat menerima pelajaran''

[Az Zumar 39:9]