Mereka yang Kool :)

Friday, July 19, 2013

Gagal Sekali Tak Bermakna Tak Gagal Lagi. Eh.

Dengan nama Allah yang Maha Memberkati Lagi Maha Baik PerancanganNya :)

Failure is a delayed success [Credit]
 Baru-baru ini, alhamdulillah, keputusan peperiksaan semester telah dikeluarkan. Dan seperti biasa, ramai yang berkongsi perasaan. Jika bagus, gembira. Jika kurang bagus, sedih. Itulah sunnatullah. Namun, saya cukup kesal bila ada yang menyumpah seranah dengan keputusan yang telah diperoleh. Allahu, awak yang tetapkan keputusan atau Allah? Boleh kurus pahala puasa tau! 

Bagi yang mengerti, apabila setapak masuk ke Sekolah Hondang-Hondang, saya tak tahu tempat lain, tapi di tempat saya belajar, untuk memperoleh senarai dekan adalah seperti menunggu bonus raya tahunan dikeluarkan. Lambat, sukar tetapi pastinya tidak mustahil. Pesan saya, janganlah kerana satu kegagalan di atas kertas menyebabkan kita jatuh terbenam lalu terperosok ke dalam tanah. Ini bukan pengakhiran. Kita masih perlu bersyukur kerana raaaaaaaaaaaammmmmmmaaaaaaaaiiiiiiiiiii lagi insan-insan yang tak berpeluang merasai alam belajar di ipt ni haa. Dan kita, apabila satu kegagalan di atas sekeping kertas, sudah mahu mengalah?

Meh sini meh. Duduk sini. Ada benda saya nak cerita. 

Kawan-kawan selalu tanya mengapa kalau saya gagal, saya masih tersenyum. :) . Ok. Berhenti senyum.
Ya, saya juga pernah gagal dalam pelajaran. Bukan mahu membuka aib sendiri, tetapi biarlah anda berasa bertuah kerana mungkin anda lebih bernasib baik dalam pelajaran. Seriyusli.

Dahulu, seperti yang saya pernah ceritakan sebelum ini, (post mana entah tak ingat banyak sangat, hee) darjah 4 merupakan darjah yang saya takkan lupakan. Saya yang sangat lemah dalam matematik, (well explained why i took law now) dan selalu gagal dalam matematik. Tika saya meminta tunjuk ajar, saya tidak diberi perhatian, malah dihalau keluar kelas. Heyy, tak gagal ke namanya tu..? Sudahlah kurang pandai, dihalau keluar pula! Dan Puan Emak kesayangan merupakan cikgu di sekolah itu. Hah, malu tau! 3 kali gagal!

 Itu sekolah rendah. Bila sampai ke sekolah menengah pula, ketika saya di Tingkatan 4 ,seusai saya balik dari Kolej Islam Sultan Alam Shah ke sekolah lama saya, saya telah duduk di rumah selama beberapa bulan. Ini terjadi kerana, saya perlu menunggu surat kelulusan daripada pihak Jabatan Pelajaran Negeri untuk memasuki sekolah lama itu, walhal kalau ikutkan pengetua boleh je bagi saya masuk dan belajar sekali dengan kawan-kawan untuk mengelakkan saya tertinggal pelajaran. Ye dak? Dan, ya. Setelah rayuan dibuat, siap puan Emak pergi berjumpa dengan Inche Pengetua, masih beliau tidak mengizinkan. Lalu, buku apa sahaja yang saya ada waktu itu untuk mengulang kaji pelajaran? Cer bagitahu saya. Saya hari-hari talipon (habis kredit mak) kawan-kawan, untuk tanya apa yang mereka belajar hari itu. Perit, sangat perit bila kita tidak diberi peluang untuk belajar. Air mata tak usah kata. Memang murah sangat tika itu. 

Kadang-kadang, saya curi-curi keluar rumah, pergi sekolah, sebab nak tengok, kawan-kawann belajar apa. Tapi sekejap sahaja. Saya takut, saya malu dilabel sebagai 'pelajar tertinggal'. Bayangkan, hampir beberapa bulan, saya masih tak tahu apa formula-formula dalam Electrochemistry. Bagaimana mahu balance kan equation. Simple! Tapi saya tak tahu! 

Itu baru Kimia. Belum bagitahu lagi Biologi, Fizik dan tentunya Matematik Tambahan. Dan sememangnya saya sangat lemah dalam matematik.Bila dah dapat masuk sekolah, kawan-kawan ramai mahu membantu. Tetapi, saya tiada asas. Saya tak belajar asas. Macam mana kawan-kawan berusaha terangkan, tetap saya pening. 
Hingga saya balik lewat, rehat saya tak keluar, sebab jumpa cikgu, minta ajarkan mana-mana yang saya tertinggal. Tapi, cikgu pun susah juga. Takkan cikgu nak ajar saya semuanya dari mula hingga akhir..? Mustahil.

Bukan tak pernah juga saya kena rotan dengan hanger kerana gagal Matematik Tambahan. Bukan tak pernah saya menangis tak faham satu apa pun Kimia. Bukan tak pernah saya teresak-esak di bahu cikgu Fizik saya kerana masih tak dapat kuasai subjek itu. Semua itu saya pernah rasai. Bersyukurlah anda! 

Keputusan peperiksaan saya bagi Tingkatan 4 dan 5 cukup teruk. Pernah saya pulang ke rumah, Puan Emak tanya,''Adik, macam mana result periksa kali ni?'' Terkaku saya. Saya mampu tunjuk buku catatan saya yang isinya saya catatkan keputusan peperiksaan yang.... cukup.... teruk. 

Bukan sekali dua saya nampak mak menangis. Sebab saya!  Boleh kira berdosa tau kita buat ibu menangis sedih sebab kita. Lagi hampa bila Puan Emak kata, ''Sabar lah dik ya. Ada hikmah Allah tak bagi masuk sekolah awal-awal dulu. Maafkan lah inche pengetua tu, dia tak tahu duduk sebenar perkara''

Hati saya sakit. Benci pun ada waktu tu dengan pengurusan sekolah. Tapi saya senyum. Tak pernah saya cerita pada kawan-kawan saya memang hampa dan down dengan sekolah waktu itu. Tapi, saya sedar, hikmah Allah jaaaaaaauuuuuuuuhhhhhhhhhhhh lebih BESAR. 
 Dia datangkan jalan dakwah dan tarbiyyah ketika saya sedih. Ketika saya rasa diasingkan daripada kawan-kawan yang tidak ketinggalan dalam pelajaran. Subhanallah.Nikmat mana lagi yang saya nak dustakan?

 Ya, itu cerita sekolah saya. 
berapa banyak dah kita memberi kepada Islam? Ke asyik sedih je? [Kredit]

Naik ke universiti, saya juga tidak terlepas daripada diuji dengan kegagalan. 
 Undang-Undang Kontrak 1. Ya! Subjek pembunuh dalam kalangan para mahasiswa mahasiswi Sekolah Hondang-Hondang. Senyum jelir lidah. 

Waktu itu, memang saya sedih. Yelah, waktu asasi, saya seronok je. Subjek tak banyak. Cemerlang pulak tu. Eheh. (bangga diri adalah tidak dibenarkan di DBG, Cik Prada!)

Masuk ijazah, hambek kau!

Tetapi alhamdulillah, ada insan-insan yang Allah hadirkan untuk membantu untuk bangkit. Dan Allah ingin melihat usaha! Kerana, boleh jadi, Allah uji dengan kegagalan yang sama adalah kerana kita tak berusaha untuk singkirkan jahiliyyah yang sama yang kita lakukan dalam hidup ini. 

Alhamdulillah, Allah izinkan kejayaan itu bertapak sekali lagi pada Semester baru-baru ini. Alhamdulillah.

''Benda-benda macam nilah yang akan diuji, bukan tiada sebab, bukan sia-sia,tapi semuanya kerana Allah nak clearkan balik pergantungan kita pada DIA semata, ana juga dulu diuji dengan result exam,ada 2 paper kene repeat, sampai 2 kali Allah uji, sebab tak lepas-lepas lagi dengan ujian itu, iA selepas tu kita akan jadi lebih kuat dan rasa kita ni tiada apa2 kuasa utk menentukan apa jua dalam hidup kita. Mungkin ni satu cara Allah nak makbulkan doa mathurat kita. Ya Allah, janganlah kau biarkan nasib kami ditentukan oleh diri kami sendiri, iA hanyalah cebisan2 ujian untuk diri kita..'' 

Itu kata seorang ukhti osem. Terima kasih kerana menghabiskan kredit anda untuk mendengar luahan hati ini. Senyum. 

 Apa kata Allah SWT pula..?

''... Allah (berbuat demikian) utk menguji apa yang ada dalam dadamu dan untuk membersihkan apa yang ada dalam hatimu. Dan Allah Maha Mengetahui isi hati.''
[Ali Imran 3: 154]

''Apakah kamu mengira kamu akan masuk syurga, padahal belum nyata bagi Allah orang-orang yang berjihad di antara kamu, dan belum nyata orang-orang yang sabar.''
[Ali Imran 3:142]

''Dan betapa banyak nabi yang berperang didampingi sejumlah besar dari pengikutnya yang betaqwa. Mereka tidak menjadi lemah kerana bencana yang menimpanya di jalan Allah, tidak patah semangat dann tidak (pula) menyerah. Dan Allah mencintai orang-orang yang sabar''
[Ali Imran 3:146]  
[Kredit]

Allah kata, Allah cintakan orang yang sabar. Bukan setakat suka, malah CINTA! 

Berapa ramai orang yang kerana CINTA, hidup dia bahagia seolah-olah di sorga? Chewah!

Berapa ramai pula orang yang bila diuji, dia mencari ALLAH dahulu? Bukan mukabuku, bukan kicauan, bukan instagram, bukan blog (ehem) dan sebagainya. Berapa ramai? 

... dan Allah mencintai hambaNya menurut berapa banyak cinta hambaNya kepadaNya...


Maka, bersyukurlah kita. Allah uji, dia sayang tu. Dia nak kita kembali padaNya. Bukan merayu-merayu menangis bagai esok dah takda.

 Senyum, be strong dan anda lah orang yang tabah! Saya doakan. Biidznillah.



ps: Selamat datang ahlan wasahlan welcome to Second phase of Ramadhan. Senyum.
 Wallahualam
 

Tuesday, July 9, 2013

Ramadhan-Bagai Menanti Ibu Mertuaku Datang..!

Dengan nama Allah yang Maha Pengasih Lagi Maha Membawa Ramadhan :)

Haha. Comel. [Kredit]

 “Wahai orang-orang yang beriman, telah diwajibkan puasa ke atas kamu sepertimana telah diwajibkan ke atas orang-orang daripada sebelum kamu. Semoga kamu bertaqwa” 
(al-Baqarah 2: 183)

[Kredit]

Jeng jeng jeng...! Lagi beberapa jam sahaja, maka kita boleh ucap babai Syaaban dan Hello my love Ramadhan! Yes! 

Teringat kata-kata kakak bila kala kami bersembang kenchang  bersama. Katanya, menunggu bulan Ramadhan datang sama betul macam tunggu ibu mertua datang ke rumah. Mengapa?

1. Perasaan neves. 

Dup dap dup dap. Berdebar sungguh dada menunggu ketibaan Ramadhan yang penuh barakah ini. Begitu juga bagai menunggu ibu mertua datang, pasti berdebar rasanya. Adakah kita dapat menampilkan yang terbaik saat dirinya datang...? Atau lebih teruk, kita direject oleh Allah kerana telah berlalu Ramadhan, namun diri masih tidak diampunkan. Na'udzubillah. Jadi, sebelum perkara sebegitu terjadi, moh kita sama-sama all out untuk Ramadhan kali ini! Ho yeahh!

2. Persiapan.

Obviesli. Sebelum mak mertua nak datang rumah, (unless ada yang suka bagi kejutan, hehe) pasti kita akan buat persiapan. Ada yang tukar langsir lah, tukar set sofa baru, dah siap check list dah nak masak apa, tutur kata mesti sopan, baju kena yang sedap mata memandang blablabla. Ya! Begitu juga dengan Ramadhan. Sepatutnya lebih lagi. Sepatutnya, lampu kelip-kelip hariraya yang berwarna-warni itu dipasang seawal Ramadhan lagi. Untuk menzahirkan betapa kita sangat sangat hargai dan welcoming Ramadhan Kareem ini. Dan, tentunya banyak lagi persiapan yang kita sepatutnya dah siap dah pun untuk menjalani bulan ini. 

Bak kata Majalah Jom! Edisi Luar Biasa-Ramadhan Fantastik!, antara persiapan yang kita boleh lakukan bagi yang menggemari teknologi dan memiliki android dan iPon tu, boleh lah mendownload pelbagai jenis aplikasi Ramadhan :)

3. Perancangan Teliti

Perancangan yang teliti dan detail seharusnya sudah dibuat lagi-lagi bagi yang mempunyai ibu mertua yang agak cerewet. Hehehe. Tetapi, bagi kita yang memahami bahawa ketika bulan Ramadhan, Allah merantai syaitannirojim dan sekutunya, lalu dah takde alasan untuk kita takut bangun malam bertahajjud, Allah juga membuka pintu-pintu sorgaNya (alahai kalau lah kita nampak, pengsan!) dan tentunya Allah sediakan malam yang lebih best dan osem daripada 1000 bulan! Hoo yeahh! Alhamdulillah, bagi yang belum membuat target Ramadhan anda, masih belum terlambat tau. 
Sila ambil kertas warna warni, dan tuliskan target anda satu persatu. Buat dalam point form, dan tampalkan di dinding bilik anda yang cantek itu hokey! 

Anda sudah? Saya sudah! [Kredit]
***********

Jadikan Ramadhan kita lebih osem daripada yang sebelumnya! Jaga kesihatan, jaga diri dan moga kita ditemukan dengan Lailatul Qadr! 

Moga dengan perancangan yang teliti, persiapan yang rapi dan semangat yang tinggi mampu memandu kita untuk istiqamah dalam beribadah dalam bulan yang mulia ini. Saya justeru, memohon maaf dan ampun daripada anda semua jika ada terkhilaf di sini sana.Senyum.
 Moga ibu mertua bertambah sayang, yaa...! Jelir lidah.

[Kredit]


 ps: Teruskan tembak doa kepada Dr Morsi dan Ikhwanul Muslimin di Mesir juga saudara kita seislam di seluruh dhonia. 

ps II : Nampaknya keputusan peperiksaan bagi subjek Undang-Undang sudah keluar. Moga Allah mengganjari yang terbaik buat saya dan rerakan. 

 psIII : Mabruk alaik buat abang besar dan kakak besar yang bakal memperoleh rezeki bulan Ramadhan! Kereta dan cahaya mata. Hehe. Senyum lebar say alhamdulillah.


Wallahualam. 

 

Tuesday, July 2, 2013

Tarbiyyah Pilih Kasih 2.0

Dengan nama Allah yang Maha Memahami Lagi Maha Menguji

Dakwah. It is not as easy as ABC. But surely it is TOO AWESOME  let it go away! [Kredit]


[Nota sembang] : Entri ini TIDAK SESUAI SAMA SEKALI untuk dishare kepada yang belum berbulatan gembira, yang baru berbulatan gembira, atau yang belum membawa bulatan gembira. I repeat. It's not a joke. Baca untuk diri sendiri je sudah. (poyo je Cikprada seriyus, hehe)

Astaghfirullah astaghfirullah astaghfirullah. Memang wajib untuk saya istighfar sebanyak banyaknya dengan kelemahan diri inin yang tak mampu mengupdate Diari Bulatan Gembira. Oh ya, memandangkan macam banyak je perlu dicerita, meh saya mulakan.

Entri ini puncanya daripada pada suatu hari yang hening, ketika adik-beradik bulatan gembira saya bertanya, ''Bila awak nak update blog awak ni..? Lama tunggu.'' 

Senyap.

Sebenarnya, sejujurnya, bukan saya tak pernah update. Tapi segala rasa dan ujian yang Allah kurniakan menjadikan saya terdiam lalu entri yang dibuat tidak dipublishkan. Bimbang dan gusar ia terlalu 'loud'.
Dan itu juga bukti mengapa entri ini mempunyai 2.0 di belakang nun. 


Bagi yang mengalami, pasti benar dia tahu. Bahawa mengupdate entri-entri berkisar tentang dakwah dan tribulasi-tribulasi sepanjang tarbiyyah bukan semudah mengorder Burger Bakar di Gerai Abang Burn. Jika tiada 'rasa' yang mengiringi, pasti entri itu hilang 'ruh' nya. Eh, awak ingat manusia je ada roh? Entri pun ada tau. Haa, jangan memahen!


[ http://muharikah.wordpress.com/2013/06/09/kekeringan-di-musim-hujan/] 

Dalam kekeringan saya ini, sangat lah saya tidak sangka bahawa bukan saya keseorangan. Malahan, kakak yang saya sayangi, yang saya pandang tinggi turut mengalami tribulasi yang sama. Subhanallah..! 
Memang terasa seperti bercerita perihal sendiri tatkala membaca. 

Dan jika anda dapat memahami, untuk menyudahkan entri ini untuk dipublishkan, bukan satu kerja yang mudah. Walaupun pengikut di DBG tak sampai 90 pun. Jauh panggang dari api APG. Ye dak? Ok, whatever. 

Kerana ini Malaysia kah?

Kenapa saya kata tarbiyyah pilih kasih? Saya tak tahu adakah ini sindrom syok sendiri, perasaan sendiri yang terlebih-lebih atau apa. I just don't know. But somehow I do feel it. Kita sedia maklum bahawa di Malaysia ada bermacam jenis sekolah, bermacam jenis aliran, sains tulen lah, sains tulen agama lah, sains kemanusiaan lah, sekolah berasarama penuh, sekolah jenis kebangsaan, sekolah menengah kebangsaan, sekolah agama, sekolah musleh blablabla panjang tak daya nak listkan.

Dulu sejujurnya, seperti dalam entri yang pernah ada di DBG, saya pernah merasakan tarbiyyah ini hanya untuk orang sekolah agama. Kenapa? Kerana mentaliti. Yang bila dijawab , ''saya dari SMK'' berbanding ''saya dari SMKA'', ada perbezaan yang ketara. Bagaikan perkara itu terlalu amat penting untuk dijadikan kayu ukur tarbiyyah. What the?

Tapi, tarbiyyah yang sebenar mengajar saya itu semua perkara kecil je bro. Tak ada yang perlu dibesarkan. Dan alhamdulillah, mata saya kembali cerah, jiwa islam saya semakin besar setelah dididik. 


Ke di tempat aku sahajakah?

Saya hairan. Saya hairan betul. Pelik yang amat sangat. Tarbiyyah yang sepatutnya untuk semua orang, yang perlu diberi keadilan dan kesamarataan menurut tahap kefahamantidak diberi. Mana bisa kita minta orang bekerjasama dengan kita, jika saja, cara untuk meminta itu seperti tidak sopan. Malah merasakan perbezaan 'CARA KITA' membuatkan kita ini dipandang seperti , ''OH! Kamu seperti tak sesuai lagi untuk ini dan itu. Takpe, biar kami yang buat. Takpe, biar kami yang handle. Biar kami. Biar kami. Biar kami.'' Diberi taklif kepada orang lain, orang lain yang berlebih. Seperti itulah. ''Ohoii, can you show some respect to others? Can you..??? All that we need from you is to give us a chance. To show you that our difference is nothing , it can't be a reason why we cannot be united. And to show some respect! Or is it because we come from overseas and we then have an extremely damn HUGE differences? Or is it because you came from 'that school' and we came from 'that school' ? Or is it because my father is not ikhwah and yours is? Is it?''

Perbezaan cara tetap ada. Seperti juga Saidina Abu Bakar juga Saidina Umar, dua sahabat Rasulullah SAW ini BFF. Tapi, karakter tetap berbeza. Background mereka berbeza. Cara dakwah tetap berbeza. Tetapi matlamat sama. SAMA! ALLAHU GHAYATUNA bukan?


Ke perasaan syok sendiri aku?

Kalau lah ini semua hanya rasa saya seorang, saya mohon taubat daripada Allah. Mohon maaf daripada semuanya. Semua sekali. Saya tahu, tiada masalah tanpa solusi. Tapi ketahuilah, saya juga manusia seperti anda. Yelah, saya tak tahu pulak kucing saya pandai baca entri blog ini. Okbai. Saya juga da perasaan untuk diberi peluang itu, dihargai sebagai seorang akhawat. Ok lah, jika tidak mahu menggelar saya akhawat, (mungkin kerana tidak layaknya saya) hargailah sebagai seorang manusia. Simple bukan? 


Buntu. Masalah ini membuatkan saya terdiam, terpaku. Lantas pada DIA yang Maha Mendengar sahaja yang saya luahkan sesungguhnya.


Dan seriyusli... 

''Aku juga mahu ke Firdausi sepertimu ya Rasulullah''


 *********

Saya tahu, semua orang sedang bergelut dengan masalah masing-masing di medan masing-masing di tahap masing-masing. Bertabahlah hati! Allah bersama kita. 

'' Di antara orang-orang mukmin itu ada yang menepati apa yang telah mereka janjikan kepada Allah. Dan di antara mereka ada pula yang gugur, dan di antara mereka ada pula yang menunggu-nunggu dan mereka sedikitpun tidak mengubah (janjinya)
[Al- Ahzab 33:23]


Fin.
Apa cer Ramadhan kita? JOM! [Kredit]


ps: Entri ini bahasanya agak loud. Saya tahu. Saya mohon kemaafan dan ampun daripada Allah SWT.

psII : Saya tidak pasti sesuai atau tidak saya publishkan. Itu antara sebab mengapa Tarbiyyah Pilih Kasih 1.0 tidak dipublish. Sebarang komen sila hidangkandi bawah. Jzkk.

psIII: Jika tidak faham apa yang saya bebelkan di atas, sila jangan tanya. Saya sendiri pun taktahu macam mana nak eksplen. 

ps IV: JOM! Siapkan target dan azam Ramadhan kita, biar kita jadikan Ramadhan kali ini sangat tersusun dan osem daripada Ramadhan sebelumnya! AIWAH!

Wallahualam