Mereka yang Kool :)

Tuesday, August 30, 2016

Tiga Satu Bulan Lapan Lima Puluh Tujuh Haribulan Negaraku...?

Dengan nama Allah yang Maha Mengetahui apa yang di langit juga di bumi...




Image result for quote merdeka
[Kredit]

Alhamdulillah thummalhamdulillah atas nikmat kehidupan, keimanan dan keislaman kita sehingga ke harini. Memandangkan Cik Prada sudah menyepi sekian lama (oh yeke , tak peduli, heh) maka tergerak lah hati sanubari nak menulis sempena Merdeka. Malas dah nak resaikel entri merdeka yang lepas-lepas, ye dak?


MERDEKA! MERDEKA! MERDEKA!

Semenjak sudah meningkat umur ini, saya tidak tahu, mungkin saya seorang sahaja yang berperasaan begini, anda mungkin lah tidak, saya terasa seolah-olah semangat kemerdekaan makin hilang rasanya. Makin pudar apinya. Kalau dulu pagi-pagi lagi dah mandi, dan terpacak depan televisyen cap Sharp kepunyaan Inche Abah itu nak tengok pancaragam dalam Perarakan Kemerdekaan. Namun, makin hilangnya rasa itu, sehinggakan ketika membelek kalendar minggu lepas, baharu saya sedar ''Weh, minggu depan Merdeka!'' Berbanding dahulu, semangat kemerdekaan itu sudah saya rasakan sejak awal awal bulan Ogos lagi. Ya, sekali lagi disklemer, mungkin saya yang alpa dengan bulan ini. Heh. 


Tetapi, saya sedar satu perkara, sebenarnya Allah ciptakan kita semua dengan sesuatu yang namanya ruh. Apa yang ajaib dengan ruh ini adalah, dia takkan menipu dengan keinginannya. Ruh ini perlu kita fill in the blank! Ia perlukan sesuatu yang kita tak boleh tidak mesti mendapatkannya. 

Itulah TARBIYYAH!

Ok, apa kaitan dengan merdeka?


Saya tak menafikan, mungkin antara punca kurangnya rasa nak sambut kemerdekaan ini adalah kerana negara Malaysia yang saya chentai kerana Allah swt ini terlampau sendat dengan masalah dan polemik negara setiap hari. Dari isu wanemdibi (baca: 1MDB), isu dua perpuluhan enam billion yang tidak juga selesai, isu Nabi palsu yang tak berkesudahan, masalah rasuah sana sini dan jenayah yang tak penat-penat menyapa diri. Mungkin ini yang saya lebih runsingkan hingga teralpa sebentar bersama Kitkat  tentang kemerdekaan negara kita. 


Saya jadi hairan dan tertanya, bagi kita umat islam, apakah erti MERDEKA bagi kita? Dahulu, murobbi saya yang dichentai kerana Allah swt pernah berkata, 

''Senang je nak faham erti merdeka ni. Ingat semula tujuan hidup awak. Kalau 'abid dan khalifah itu berjaya awak laksanakan, in shaa Allah awak akan merdeka daripada syaitanonirojim dan taghut. Merdeka adalah bila JIWA yang bebas dari menjadi hamba maksiat. Menurut sahaja hawa nafsu yang serakah, mahukan kesenangan hidup di dunia tanpa persediaan bertemu Allah swt. Ingat, Al Baqarah 2:30 dan Ad-Dzariyat 51:56!!!''




“Serulah (manusia) kepada jalan Tuhan-mu dengan hikmah dan pelajaran yang baik dan bantahlah mereka dengan cara yang baik. Sesungguhnya Tuhanmu Dialah yang lebih mengetahui tentang siapa yang tersesat dari jalan-Nya dan Dialah yang lebih mengetahui orang-orang yang mendapat petunjuk.” 
(QS. An-Nahl : 125)

Lebih kurang begitulah kata-kata beliau. Ya! Mungkin bagi pakar sejarawan, pakar perundangan, pakar kejuruteraan dan pakar fotografi (eh) ada makna kemerdekaan yang tersendiri. Terpulanglah masing-masing. 


Saya suka mengingati semula kisah Pembukaan Kota Makkah oleh lejen-lejen pada zaman Rasulullah saw. Pada saya, nothing can beat their spirit and enthusiasm though! Anda boleh membaca kisah FATHU MAKKAH di sini.




''Apabila telah datang pertolongan Allah dan kemenangan.
Dan kamu lihat manusia masuk agama Allah dengan berbondong-bondong,
maka bertasbihlah dengan memuji Tuhanmu dan mohonlah ampun kepada-Nya. Sesungguhnya Dia adalah Maha Penerima taubat.''
[An Nashr 110:1-3]



Allah Allah... Pada saya, jika mahu mencontohi semangat patriotisme, tak payah pening-pening menggaru tudung bawal Kangaroo tu, lihat sahaja manusia-manusia lejen pada zaman Rasulullah saw dan sahabat baginda. Bukan itu sahaja, lihat juga bagaimana Sultan Muhammad al Fateh yang genius dengan semangat berkobar-kobar pergi menakluk Konstantinopel. Dengan bekal apa? Bukan setakat peralatan yang canggih dan import dari luar negara, tetapi bekal RUH! Pemilihan tentera yang mempunyai akidah yang mantap, ibadah wajib dan ibadah sunat yang terpelihara, dan akhlak yang terpuji opkos. 

RUH yang bersama-sama dengan Allah swt akan menjadikan seseorang itu LUAR BIASA hebatnya! Apatah lagi jika misinya mempertahankan kemerdekaan yang diperoleh, maka sepatutnya kita lebih-lebih lagi menjaga hubungan kita dengan Allah swt. 

Image result for i love malaysia
[Kredit]

Sudah-sudahlah kita terus melayan kehilangan semangat kemerdekaan itu. Kembalilah fokus kepada agenda utama kita. Mengejar kemerdekaan jiwa dan ruh yang sebenar! Seerah dah terbentang di depan mata, alat canggih moden dah tersedia, tinggal hati je yang perlu dibungkus bawa bersama. Chewah! 



*******************************************


Apa-apa jalan, saya cuma nak bagitahu, yang saya teramat sayangkan bumi Malaysia ini. Kerana itu, saya tak nampak jalan lain yang membawa kepada kemerdekaan sebenar selain mengikuti jalan para Nabi dan Rasul. Bukan laungan merdeka hingga sakit anak tekak, bukan semata-mata pancaragam yang saya sukai ketika perarakan, atau bukan sekadar pameran aset-aset negara seperti kereta kebal dan helikopter yang berbagai-bagai itu. 
Image result for quote merdeka islam
Selawat ke atas Baginda SAW [Kredit]
Ternyata, Tiga Satu Bulan Lapan Lima Puluh Tujuh Haribulan, Negaraku.... 

Anda sambunglah ya. 





ps: Penat dengan isme-isme segala. Bila nak islam-ISME? 

Wallahua'lam.



Monday, March 7, 2016

Bunuh Kucing Sendiri?!

Dengan nama Allah yang Maha Menguji Lagi Maha Membantu...




DariNya kita datang, kepadaNya kita kembali [Kredit]

25 Januari 2016


Buat yang mengenali saya, pasti anda tahu haiwan pertama yang saya gilakan adalah inche kucen dan diikuti rapat oleh inche panda perut bulat bermata hitam besar-ada-aku-kesah. Eh. 

Mungkin kerana faktor dibesarkan dalam sebuah keluarga yang sangat meminati haiwan berbulu dan bermisai lentik itu, maka, di rumah kami juga terdapat beberapa siri pewarisan kucing sehingga salasilah mereka kami boleh hafal. Tak kurang juga yang dah tak tahu nak panggil apa kerana perhubungan yang tidak-tidak. 

Err, err.... Maksud saya, ada mak kucing yang ''berkahwin'' dengan anak sendiri, ada nenek dan cucunya, ya! Pelik-pelik begitulah. 

Dalam banyak-banyak kisah suka duka membela kucing ini, saya sangat mahu berkongsi satu dengan anda wahai para pembaca yang budiman. Kisah ini mungkin telah berlaku dua bulan lalu tetapi ibrahnya pada saya sangat besar. Himalaya-kind-of-big gicew. 


Kami membela seekor kucing bernama Icha Faris (jangan tanya saya kenapa namanya sebegitu rupa lah heyy). Beliau merupakan keturunan daripada baka Himalaya. Boleh tanya inche gugel kalau nak tahu ghopenya bagaimana. Dengan bulunya yang kembang dan badan yang gemok gedempol, memang sesuai sangat lah dipeluk dan disayangi hingga menjilat jari, kbai.

Pada suatu hari, ketika saya balik ke rumah (birru walidain kenkononnya) semasa cuti, saya hairan dan ajaib kerana badan Icha terlalu banyak luka dan darahnya menitis-nitis ke lantai. Setiap hari, bahkan setiap kali darah itu menitis ke lantai, saya dan adik beradik terpaksa membersihkan darah itu. Kata Puan Mummy, Icha jadi begitu sebab gaduh dengan kucing kat luar rumah. Anak jantan katakan, memang la nak menang. Nak jadi jaguh bagai adiwira.

Kebiasaannya, jika para kucing sekalian di rumah tercedera, kami akan membersihkan luka, memandikan, dan dibubuh minyak gamat kerana gamat mempunyai khasiat menyembuhkan luka dengan segera biidznillah. Namun, pada Icha ketika itu, ia tidak sama sekali terjadi. Luka dan darah Icha tetap begitu malah makin teruk. Baunya makin busuk, beliau tak habis-habis menggaru badannya. 

Mind you, Icha Faris adalah antara kucing yang sangat menjaga penampilan bulu. Heheh. Maksudnya, beliau sangat gemar menjilat bulu hingga bersih, tiada kutu dan bulu sangat lembut. Err, dan kuat makan juga. 

Maka, esoknya, tergerak hati saya untuk membawa Icha Faris ke klinik haiwan bersama puan kakak dan anak sedara. 

Sesampainya di sana, doktor haiwan terus menutup pintu bilik rawatan dan memeriksa Icha Faris. Bulat mata saya saat dicuci luka di lehernya, kelihatan lubang di situ. Doktor lantas mengadap saya dan kakak, masih saya ingat biji butir kata-katanya.

''Dik, kenapa lambat sangat bawak kucing ni. Ni bukan luka biasa dik. Ni virus Sporo.'' (untuk maklumat mengenai virus ini, boleh baca di sini

Besikeli, virus ini sangat berbahaya dan boleh berjangkit kepada manusia juga. Duktur bagitahu kami, virus ini tidak dapat disembuhkan dengan anti-biotik. Tidak boleh. 

Duktur teruskan cakapnya,

''Kenapa bawak lambat sangat dik, kalau bawak awal, kita boleh prevent daripada merebak ke badan-badan dia. Sekarang dia dah teruk, dah berlubang.Patutnya, bila tahu je dia gaduh dan luka-luka, terus bawak datang sini. Jangan tunggu dah teruk.''

Saya bertanya,

''Kita boleh bagi rawatan apa, Doktor?''

''Dua pilihan je ada. Pertama, bagi ubat. Tapi kos ubat sangat mahal dan kita tak boleh pasti berapa lama baru kucing ini akan sembuh. Mungkin setahun, mungkin sembilan bulan. Itu pun kena kuarantin dia sebab dia berdarah, takut jangkit kat manusia dan kucing-kucing lain. Pilihan kedua, ialah, kita ''TIDURKAN DIA'' Awak fikir dulu nanti bagitahu doktor ok.''


Allah Allah.

Maybe it sounds dramatic, tapi memang betul saya terduduk. Terduduk kerana memikirkan pilihan hidup dan mati kucing adalah di tangan kami sekarang, yes, with Allah's will of course. Tapi seolah-olah Allah menguji untuk membuat pilihan yang sumpah besar dan berat. 

Saya tak tahu anda, tapi ini pertama kali saya membuat keputusan ini. Maka kami keluar sebentar dari bilik doktor dan mula berbincang. Ya, banjir sudah mata saya. Rasanya dah lama tak menangis kerana seekor kucing. Sebegitu teruk. 
Inilah Icha Faris! [Kredit]


Apa lagi mendengar kucing itu meow meow di dalam. Memandang tepat ke mata kami. 

Ok, boleh tolong hulur tisu Royal Gold sebelah meja anda itu?


Maka, setelah membuat panggilan kepada Puan Mummy, Kakak, maka, kami membuat keputusan untuk ''TIDURKAN DIA''.

Doktor memberitahu prosedur yang beliau akan lakukan. Bius, pengsankan dan cucuk ubat untuk matikan. Begitulah lebih kurang. 


Dan untuk terakhir kali, kami masuk dan usap kepala Icha Faris dan minta maaf kepadanya. Sebelum kami beri keizinan untuk doktor pengsankannya. 

Inilah yang dikatakan sebagai ''mercy killing'' atau dalam bahasa Sanskritnya dipanggil ''Euthanasia''. Dulu hanya belajar di sekolah undang-undang, tetapi sekarang, saya pula yang berhadapan dengannya.

Senyum kelat. 

*********************************************************************************************************


Apa ibrah daripada peristiwa ini..?

Allah swt takkan uji orang yang mahu berbuat kerja gila atau luar biasa dengan ujian yang biasa-biasa. Maka, jangan tanya kenapa asyik ujian yang maha besar je yang kita dapat. Itu tandanya ALLAH SWT sediakan diri kita untuk menjadi daie yang jiwanya kental, jiwanya memahami alam dan ciptaanNya, yang sedar dengan waras bahawa hidup ini sementara. Hidup ini tak menunggu kita bersedia menemui Dia atau tidak. Daie yang sensitif dengan semua emosi di sekeliling.

Daie yang hatinya tak kering!


Selain itu, saya sangat teringatkan kata-kata duktur tentang mengapa lambat membawa kuicng ke klinik. Hanya bila keadaan sudah semakin parah dan tidak boleh diubati lagi, baru kita mencari solusi kepada masalah itu. 


Ini sangat berkaitan dengan masalah-masalah terpendam terutama dalam kalangan akhawat. Mereka sangka hati mereka besar sangat, hingga semua masalah oleh dipendam. Rasa nak futur, pendam. Rasa marah, pendam. Rasa tak cukup duit, pendam lagi. Rasa tak sihat, pendam lagi. Pendam sedalam bumi. 


Guruh! [Kredit]

Maka, apabila tiba saat Allah swt bongkarkan semua rasa itu, kita jadi meletup!
Kita tahu kita ada simptom-simptom yang sangat berbahaya yang jika tidak diubati dengan segera, kita bahkan boleh melarikan diri dari jalan dakwah dan tarbiyyah yang kita claim mahu hidup dengannya poreber and eber eternity. 

Kita menunggu wabak futur itu membuat lubang di hati kita, baru kita mahu menceritakan kepada orang lain atau mencari solusi. 

Saya tidak berkata ini kepada orang lain, malah nasihat ini khas dan ekslusif kepada saya terutamanya. 


Hingga akhirnya.... Allah swt menarik nyawa kita, tanpa kita sempat mencari solusi dan ubat itu. 


Atau setidaknya, Allah swt sudah tidak mahu lagi kita berada di jalan ini. Mengotori dan melambatkan jalan ini dengan diri kita yang membawa wabak itu!


Allah, nad'uzubillahi min zalik. 


Moga Allah swt memelihara kita daripada semua hal yang tidak-tidak ini biidznillah.
Tidak hingga kita yang syaheed atau UA datang kepada kita!


Moga anda mendapat ibrah daripada peristiwa marhaen yang saya kongsikan. Ya, jika anda yang tanya, saya masih boleh menitiskan air mata saat teringatkan kisah ini. Apa lagi, jika kita yang menggali lubang kubur dan memegangnya saat dia sakit. 

Tenanglah Icha di sana. Kita jumpa di sorgaNya ya, biidznillah!




Wallahua'lam.