Mereka yang Kool :)

Wednesday, May 29, 2013

Ruang Kembali

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani 



Bagai itik pulang petang, tetap kembali ke reban Tok Wi. EH. [Kredit]
Ruang kembali.  Epik. Sangat.

Pernah tak anda terfikir, berapa gazilion kali dalam sehari, manusia menekan kekunci 'backspace' di papan kekunci masing-masing? 

Hah, hatta ingin menukilkan entri ini sehaja pun, sudah lebih lima belas kali mungkin saya menekan butang tersebut. Heh. Kenapa agaknya?

Malah di talipon Samsung S Empat anda itu juga mempunyai butang back atau sekurang kurangnya anak panah menunjukkan kembali. Mengapa? Pernah tak anda terfikir?

Juga, mengapa jika kita berjalan ke satu tempat, seusai urusan kita, kita pasti kembali semula ke kediaman banglo tiga tingkat setengah di Bukit Antarabangsa nun? Ehem.

Pernah anda terfikir?

Epik bukan? 

Namun itulah sunnatullah. Dan ruang kembali itu sentiasa ada. No worries. 

Begitu juga kita yang mungkin banyak dan penuh diselaputi dosa dan maksiat. Mungkin dahulu kita tidak merasakan bahawa apa yang kita sukakan, kita pujakan, adalah seekor raksasa hodoh bernama Jahiliyyah!

Namun selepas ditarbiyyah, diclorox di dalam bulatang kegembiraang, kita kembali sedar  yang sebenarnya kita dah terlalu lama menyimpang dari jalan Tunku Abdul Rahman yang sebenarnya.

Sejujurnya, semakin lama ditarbiyyah, semakin ampuh juga rasa kebal untuk berlawan dengan jahiliyyah. Masakan ingin mengisi hati manusia yang dahagakan perubahan, namun yang mahu mengisi itu sendiri ibarat gelas yang penuh sampai melimpah-limpah jahliyyahnya? Hawkam? 
Comelkan? [Kredit]
 Pernah seorang ukht berkongsi di Instagram, hehe. Naqibahnya pernah berkata, ''di hadapan orang awam, ibu bapa, ustaz kita takkan buat maksiat. Sebab kita malu jika mereka melihatnya dan mengetahuinya. Lalu, jika kita mengimani bahawa Allah itu Maha Melihat, adakah kita meletakkan Allah di tempat yang sehina-hinanya sampai kita tak malu buat maksiat dihadapanNya..?''

Allahu. Mana pergi malu itu..?

Memandangkan hidup saya selama lebih kurang empat tahun ini bakal dihabiskan di Sekolah Undang-Undang Malaya, saya perlukan bekal. Bekal di jalan dakwah. (promot buku). Masakan saya bisa duduk bersahaja, goyang kaki dan tersenyum sumbing,(eh) melihat rakan-rakan yang semakin jauh dariNya? Yang hidupnya masih lagi berpaksikan sekular sivil itu? Yang hanya tahu enjoy dan sikit Islamik. Hawkam?

Pernah, atau seringkali saya terfikir untuk lari sebentar daripada hidup di sekolah ini. Cabarannya masyaAllah! Tepuk dahi. Sudahlah biah yang kedivaan, subjek juga turut begitu. Saya rasa berdosa bila saya seperti terpaksa akur dengan keputusan demi keputusan mahkamah yang sekular. Aiyoo.
Hurm. [Kredit]

 Tapi saya tahu, bukan salah rakan-rakan itu. Mereka malah menjadi mangsa ghazwul fikr (perang pemikiran). Saya tahu, mereka inginkan perubahan. Maka, tidak hairanlah jika mereka dengan senyum simpul dan tangan depa menyokong usaha kami menubuhkan persatuan yang namanya dirahsiakan. Hehe. 

Kembalilah. Tekanlah backspace itu semula. Kerana Allah tak pernah marah kita jika kita mahu bertaubat kepadaNya. Allah tak pernah kecoh atau post di twitter, instagram atau muka buku sekalipun jika hambaNya yang sorang ini dah terlalu berjela-jela dosa dan maksiatnya. Kembalilah. Sentiasa ada ruang buat kita, pendosa. Kata Hilal Asyraf. Heh.

''(Katakanlah wahai Muhammad kepada mereka): Maka segeralah kamu kembali kepada Allah (dengan bertaubat dan taat), sesungguhnya aku diutuskan Allah kepada kamu, sebagai pemberi amaran yang nyata''
[Ad Dzariyat 51:50]

Moga selamat kembali dalam pangkuanNya kelak. Biidznillah!

 *********



ps: Selamat datang buat adik-adik Pusat Asasi Sains Universiti Malaya (PASUM). Moga anda juga berjaya memperoleh mutiara tarbiyyah di bumi UM ini. 

ps II : Daoakan kesihatan dan keselamatan rakan saya yang ditimpa ujian kewangan dan kesihatan. Moga Allah mudahkan urusan kamu.

ps III : Happy Walimah-ing untuk akhawat tersayang, Ukht Athirah Basri dan Ukht Razeen. Moga baitul muslim antunna diberkatiNya. Ameen. Mohon simpankan goody bag untuk saya. Dtang lewat sikit. Ada kelas. Huuaaa

 ps IV : Bittaufiq wannajah buat adik usrahku yang bakal berpraktikal di firma kejuruteraan, do your ultimate best, juga buat saya dan rakan-rakan yang bakal menempuhi peperiksaan finale. Allah memandang usaha. Indeed. 


Wallahualam 
    


       

Tuesday, May 21, 2013

Makcik Esah Pun Tak Nyanyuk Tahu..!

Dengan nama Allah yang Maha Memahami Lagi Maha Memberkati 

Alhamdulillah tsummalhamdulillah, Selamat Hari Murobbi Sedunia, Selamat Hari Puan Mommy Ilebiyusomacmuahmuahmuah (ehh). Alhamdulillah juga test hondang-hondang keluarga sudah selesai. Maka, mari kita berlari untuk kerja seterusnya!

''Maka apabila engkau telah selesai (dari sesuatu urusan), tetaplah bekerja keras (untuk urusan yang lain)

[Asy-Syarh 94:7] 

Pertamanya, ayemsori kerana lama membiarkan Diari Bolat Gumbira keseorangan. Hehe. Ayat tu lame Cik Prada. Lameeeee!!! Ok. Whateva. Heh.
Entri yang bnisa membuatkan kita tertunduk malu. Malu! [Kredit]
Alhamdulillah untuk sebuah wiken yang sumpah osem lagi mengosemkan bersama akhawat terchenta. Lagi osem bila Allah pertemukan saya dengan dua orang syuyukh, orang lama dalam industri dakwah dan tarbiyyah ini. Allahu... Bersama mereka, terasa sungguh kerdil diri ini. Terasa setiap bait-bait kata yang dilontarkan (chewah) mengetuk kepala saya sendiri. Lalu, terasa mahu menekan butang delete serta merta mengenangkan ada keluhan dan resah tika terasa lelah di jalan ini. 

Saya kata saya lemah. Adakah saya lupa untuk bangkit semula? 

Saya kata saya tak mampu memikul beban dakwah ini. Adakah saya lupa bahawa Makcik H pernah mengendong bayinya menahan teksi semata-mata untuk mengisi hati-hati adik-adik bulatan gembiranya?

Saya kata saya frust bila adik-adik bulatan gembira tak balas pesanan ringkas di Samson Galaksi Bima Sakti Dua. Adakah saya lupa bahawa Makcik H dolu-dolu langsung tak memiliki talipon untuk berhubung dengan adik-adik bulatan gembira juga suami yang pergi jauh untuk berdakwah? Hanya surat jadi penghubung. Dalam tulisan jawi lagi hokeyyy!

Saya kata saya rasa turun (baca: down) bila dihimpit dengan masalah kewangan, masalah pelajaran, masalah keluarga yang tidak menyokong, masalah kawan-kawan yang menjauhi bila bergelumang dengan dakwah dan tarbiyyah. Adakah saya lupa bahawa makcik A telah terlebih dahulu merasakan semua itu. Berjalan kaki jauh untuk menghadiri halaqah, bersengkang mata menyiapkan nota-nota pelajaran (ambil nota yang mereka bukan di zaman Incek Gugel yaa).

Saya kata saya rasa nak berehat seketika daripada melakukan kerja ini. Adakah saya lupa syuyukh-syuyukh ini ada seribu alasan yang lebih konkrit untuk bercuti barang sehari. 

Hurm... Sekali lagi terasa kepala diketuk bertalu-talu. Ouch!
  
 
Bila ditanyakan apakah resepi syuyukh ini terus tsabbat, jawapannya simple. Malah rasanya hampir setiap hari orang di sana sini berkata tentang hal yang satu ini. 
Ini ikhlas. [Kredit]

IKHLAS. 

Bila kita ikhlas, kita akan all-out. 
Bila kita ikhlas, kita tak berkira masa, wang dan tenaga.
Bila kita ikhlas, apa yang kita sampaikan dari hati akan sampai ke hati orang lain.
Bila kita ikhlas, pertolongan Allah berada di mana-mana.
Bila kita ikhlas, kita tak pandang kejian orang.
Bila kita ikhlas, kita tak tertarik dengan pujian orang.

Indeed. Ikhlas. [Kredit]
Ya, semuanya kerana ikhlas. Sebab kita tak nampak tang mana kita ikhlas, bila kita ikhlas, macam mana ikhlas tu pun entah-entah kita tak tahu. Ye dak?
  

Dan ingatlah, syuyukh-syuyukh ini bukan mempunyai jarak tahun yang terlalu lama dengan kita, bahkan mungkin sebaya Mummy dan Daddy kita saja. Namun, pengalaman mereka, fuhhh! Terbaek.


Dan mungkin juga, kerana mereka, Makcik-Makcik ini tak nyanyuk seperti Makcik Esah yang tak mengalami masalah nyanyuk, lalu dapat mengingati pengorbanan insan-insan sebelum mereka. Fulamaweh!
Ingat, jalan dakwah ini memang takde langsung taburan bunga kertas di permaidani merah. Eh. Kata Aunty Esah. [kredit]

''Antum tinggal nak kembangkan dakwah yang sedia ada. Antum bukan pemula pun. Lalu, alasan apa lagi mahu diberi? Jika mahu gemuk dengan dakwah sorang-sorang, tak mahu share, pergilah ke tempat yang antum rasa sudah settle Islamnya. Name me one.''

Allah. Sebak.

 Moga kita ditempatkan bersama-sama syuyukh ini, tegar di jalan penuh ranjau ini. Walau dimamah usia, masih ampuh mengisi hati anak-anak muda, masih jitu semangat menggalas tanggungjawab, masih sayang untuk tinggalkan bulatan gembira masing-masing. 

Doa ku bersamamu. 


 *********

Makcik H di atas merupakan seorang Prof Dr di Akademi Pengajian Islam Universiti Malaya. Usianya yang sudah menginjak 60-an kelihatan muda. Seriyusli. Juga merupakan tempat rujukan bagi masalah fiqh, juga membantu Tabung Haji dalam urusan jemaah haji Malaysia. 

Senyum terharu. Panjang lagi jalan saya rupanya. Tak sampai separuh pun rupanya saya melangkah. 


''Wahai Tuhan yang membolak balikkan hati, teguhkan hatiku atas deen ini''     

Friday, May 10, 2013

Ingatkan Saya, Saya Ini... Err? Saya ini Apa?

Dengan nama Allah yang Maha Memegang Hati Ini...

Fight! [Kredit]

I can't stand to fly
I'm not that naive
I'm just out to find
The better part of me


I'm more than a bird, I'm more than a plane
I'm more than some pretty face beside a train
And it's not easy to be me
Wish that I could cry
Fall upon my knees
Find a way to lie
About a home I'll never see

It may sound absurd, but don't be naive
Even heroes have the right to bleed
I may be disturbed, but won't you concede
Even heroes have the right to dream
It's not easy to be me
Up, up and away, away from me
It's all right, you can all sleep sound tonight
I'm not crazy, or anything

I can't stand to fly
I'm not that naive
Men weren't meant to ride
With clouds between their knees

I'm only a man in a silly red sheet
Digging for kryptonite on this one way street
Only a man in a funny red sheet
Looking for special things inside of me
Inside of me
Inside me
Yeah, inside me
Inside of me


I'm only a man
In a funny red sheet
I'm only a man
Looking for a dream

I'm only a man
In a funny red sheet
And it's not easy to be me


Ok. Ok. Ok. Cukup-cukuplah menyanyi tu. Hehe. 

Alhamdulillah, tsummalhamdulillah. Allah masih memberi saya ruang ini walaupun sangat sekejap, untuk saya melepaskan rasa yang dah lama beku dalam hati. Subhanallah, saya terasa bagai tak tahu bagaimana mahu meneruskan tulisan bagi entri kali ini. Cukuplah kalau saya kata lirik yang saya tinggilampu (highlight) di atas menggambarkan keadaan saya sekarang. 

Bukan mudah. Ya, memang benar, semakin lama saya memegang tangan usrahmate tersayang, naqibah terchenta dalam jalan ini, semakin kuat ombak besar datang mahu merenggut kekuatan tangan itu memegang. 

Be it worldly matters or even technical parts of dakwah and tarbiyyah. I just... don't know. 

Should i sigh? Better nope.


Saya tak boleh menulis panjang. Cukuplah sampai sini. Cukuplah ayat di bawah bakal memujuk hati saya. Cukuplah. 

Kerana saya ada Allah, kita semua ada Allah, dan dengan adanya Allah, it is more than enough. Isn't it?

Yes, indeed it is. 

''Hai Nabi, kobarkanlah semangat para mu'min untuk berperang. Jika ada dua puluh orang yang sabar diantaramu, niscaya mereka akan dapat mengalahkan dua ratus orang musuh. Dan jika ada seratus orang yang sabar diantaramu, niscaya mereka akan dapat mengalahkan seribu dari pada orang kafir, disebabkan orang-orang kafir itu kaum yang tidak mengerti.Sekarang Allah telah meringankan kepadamu dan dia telah mengetahui bahwa padamu ada kelemahan. Maka jika ada diantaramu seratus orang yang sabar, niscaya mereka akan dapat mengalahkan dua ratus orang kafir; dan jika diantaramu ada seribu orang (yang sabar), niscaya mereka akan dapat mengalahkan dua ribu orang, dengan seizin Allah. Dan Allah beserta orang-orang yang sabar.''

[Al Anfal 8: 64-66]


ps: Doakan saya meniti hari-hari yang penuh dengan mehnah dan dunia yang menarik saya dengan hebatnya. Wacha!


Wallahualam