Mereka yang Kool :)

Tuesday, May 12, 2015

''AKU telah memilihmu, untuk diriKU''

Dengan nama Allah yang Maha Menyayangi... Maha Mencintai.
Pulang semula segala rasa padaNYA. [Kredit Inche Gugel]

Sesungguhnya Allah menjadi saksi... Entri ini ditulis sepenuh hati, memulangkan rasa sunyi dan sepi kepada cinta hakiki pada Rabbul Izzati.



''Dan Aku telah memilihmu, untuk diriKU''
[Surah Thoha 20:41]

Entah mengapa, semenjak ayat ini saya tadabbur beberapa minggu yang lepas, ia makin lama, makin terngiang-ngiang. Teringat-ingat, terbayang-bayang. Nampak macam over kan? Tapi, itu realiti yang saya terasa sangat pelik. Sampaikan ke dalam mimpi, saya boleh tersenyum dengan ayat ini. 


Saya selalu tertanya-tanya, apalah yang Allah swt nak sampaikan pada saya?


Dan sebenarnya, saya juga seperti manusia biasa yang lain, sedang melalui fasa-fasa terasa bawah (baca:down). Terasa bawah yang amat sangat, terasa lupa dari kotak ingatan bahawa saya memegang status ''khalifah'', status ''abid'' dan status ''akhawat serta daie''. Saya tak tipu. Sampai satu tahap, punyalah rasa berada di bawah tanah hingga ke kerak bumi, saya pernah menghantar whatsapp kepada Puan Mummy terchenta, 

''Mummy, i want to go back home. Mummy, adik rasa malas nak buat baik. Malas nak gi usrah, malas nak buat semua benda. Takda jiwa, takda perasaan, rasa nak jadi kambing ke kucing ke, tak tahu apa dah jadi... Boleh tak nak balik..? Rasa serabut. Huwarghhhhhh''

Dan Puan Mummy akan seperti biasa akan balas, 

''Takyah gi program. Gi balik rumah kakak kejap. Cari balik hati kau tu''

Saya mula-mula tak dapat otakkan apa yang Puan Mummy cuba nak sampaikan. ''Cari hati''. Apa pasal Puan Mummy cakap cenggini? Hailaaaaa. 

Saya mungkin tak dapat nak ceritakan dengan sebenarnya di sini, apa yang saya alami. Cuma, ayat ke empat puluh satu daripada surah ke dua puluh itu, sememangnya apa yang saya cari selama ini. 


Cinta Allah. 


Baru-baru ini juga, ketika berbulatan gembira yang sememangnya gembira (joget joget ciked), ada seorang ukhti manes yang saya sayangi kerana Allah tulis di sehelai kertas milik saya, ''(cikprada), kenapa macam melemah? Awak kuat dulu-dulu...''


Dalam otak saya, berfikir, obvies sangat ke saya tengah serabut? Saya tak pernah cerita yang saya rasa bawah masa tu. Haihhh. Akhawat, adakalanya pandai sungguh membaca hati.

Mungkin ini yang saya minta pada Allah swt selama ini, minta kekuatan. Minta penuhkan hati saya dengan cintaNya sahaja. Cukuplah. Walaupun sakit nak terima, nak kejar, saya terima. Lalu, satu persatu Allah tarik dari saya. Bukan sedikit air mata tumpah. Bukan sekali dua saya rebah. Hakikatnya, walaupun akhawat lain melihat saya kuat (qowiy), saya juga masih memegang status manusia biasa di galaksi bima sakti. Menumpang bumi Ilahi.

Kerana saya dah merasai, pertarungan untuk menjadikan Ilah kita hanyalah Allah swt dan bukan makhlukNYA, adalah pertarungan hidup dan mati. Dan di jalan dakwah ini, hanya mereka yang betul-betul bersih dan niat tulus seratus peratus kepada Allah swt saja yang akan thabbat melaju. Jangan rasa kita masih bergerak laju seiring jahiliyyah kita, maka, kita ''okay'' untuk teruskan jahiliyyah itu. Bahkan tidak!!!

Perlu diingat, semakin lama kita di jalan dakwah dan tarbiyyah ini, makin menggila ujian yang Allah akan bagi. Makin kencang hati kita Allah goyangkan. Tapi, ketahuilah, percayalah, setelah kita lepaskan ILAH kita itu, kita akan melaju. Kita akan rasa tenang. Kita akan dapat nikmat-nikmat yang tidak terjangka. 


Allahu.... 


Siapa tumpahkan air atas kibod saya ni?


Seorang mukmin itu, perlu rasa malu jika dia terjatuh ke dalam lubang yang sama. Dan saya, saya tak mahu menjadi manusia itu lagi. Saya tak mahu menjadi daie robot. Kerana mungkin pada tahap sekarang, menghadirkan diri ke sesuatu program itu bukanlah satu kesukaran, tetapi ujian membawa hati yang ikhlas, dan sedia untuk disusun itu lah yang maha susah.

Jom pimpin tangan sama-sama, dear akhawatifillah? [Kredit]

Saya selalu meminta kekuatan agar melepaskan satu persatu ILAH selain dariNYA. Dan kini, jika ditanya apakah perasaan saya, saya boleh tersenyum kembali dan katakan, 

''Dan aku memilihMU untuk diriku, ya Allah''


Maka, cukuplah. Cukuplah Allah swt bagi diri saya. DIA memberi kekuatan untuk saya terus melangkah selepas ini. Berfikir super duper besar. Jika ditakdirkan saya mati, moga Allah swt mengira mujahadah kita semua sebagai amalan untuk kita masuk ke syurgaNya. Firdausi.


Tengsomac Allah, hambaMu yang selama ini, asyik mengulang kesalahan yang sama. Yang malam harinya menangis konon memohon ampun, tetapi di siang hari kembali mengerjakan kesalahan yang sama. Astaghfirullahal'azeem. 


Semoga awak, saya dan kita semua dijaga oleh Allah swt. Berlarilah pulang kepadaNya. DIA Maha menunggu kita. Selagi nyawa masih ada, Allah swt tak pernah pilih kasih. 

''A lot of people have trouble balancing the love of the Creator and the love of creation. It is something I myself have struggled with much of my life.... The problem is when we confuse ''OWNERSHIP'' and ''COMPANIONSHIP''. We take the creation as Owners and take the Creator as only a companion. And God knows best''

-Anonymous-


Anda...

Jalan dakwah dan tarbiyyah ini tak pernah menunggu kita. Kita kene mengejarnya. Sedikit sahaja lagi, sabar sedikit sahaja lagi. Kuatlah, yakinlah, lepaskanlah apa sahaja yang masih mengikat hati kita untuk pulang padaNYA. 

Jangan sampai satu masa, Allah mencabut nyawa... Kita masih belum lagi ''bersih''.


[Kredit]


Ini entri sumpah jujur dan telus daripada Cik Prada. Jika tak faham, tak mengapa. Moga mesej-mesej tertentu itu sampai. Somehow...some things are better left unsaid, right?

''Dan sesungguhnya Kami telah memberi nikmat kepadamu pada kesempatan yang lain''
[Surah Thoha 20:37]


Doakan saya terus melaju dan tak pandang belakang dah, ok? Moga syaitan gemok tembam yang menghasut saya selama ini, menangis sampai kuruih cekeding sebab tak berjaya menghasut ke arah kefuturan. 


Head up! Masalah client, (EH) masalah ummah, menunggu anda! Ho yeahhhh!!!

[On the unnoticed, small note] : 

 Puan Mummy, sebab tu lah anda menjadi Puan Mummy saya. Ada benda yang mungkin saya tak mampu nak ceritakan, tapi anda tahu. Anda boleh teka, dan setiap taujihat (chewahhh) yang anda berikan, semuanya tepat masuk hati. Itulah Puan Mummy. Itulah murobbi. Minta maaf aseef jiddan 'ala kulli hal kerana tidak menjadi anak yang purely solehah, but you do know right, adik will never get someone better other than you. May Allah grants you HIS Jannah, and you, Puan Mummy dear will be among the early birds entering the Jannah, with Inche Abah, of course. I love you lillahi ta'ala, i do really am.
With that, Happy Mummy's Day as every day is your day. 


Lotsa love and hugs for you,
-adik-


Indeed [kredit]

Ily, Puan Mummy. I really do. Just like what kakaks and abangs do. Anddd, abah, eternally for you. [kredit]





ps: Sanah helwah buat kakak Y. Moga Allah berkati usia kamu, anugerahkan kamu sebanyak-banyaknya nikmat untuk dimanfaatkan buat ummah. Ily. Lillah.

ps II : Siapa rasa hak-hak dia tak tertunai, sila lah habaq mai. Soli moli jiddannnn. Terasa menjadi raksasa yang saban hari bergelumang dengan kerja dhonia. 

psIII : Ramadhan is kameng. Macam mana persediaan semua?



Wallahua'lam