Mereka yang Kool :)

Monday, September 14, 2015

Mu-Rabbi!

Dengan nama Allah yang Maha Pengasih Lagi Maha Menyayangi.


Nota ikat tepi : Entri ini khusus buat anda yang mempunyai murobbi, baru mahu menjadi muorobbi atau anda sendiri telah lejen menjadi murobbi. Sesungguhnya, yang menulis lebih berat tanggungjawabnya. *lap peluh


Heh [Kredit]

“Tidak wajar bagi seseorang manusia yang Allah berikan kepadanya al-Kitab, hikmah dan kenabian, lalu dia berkata kepada manusia: ‘Hendaklah kamu menjadi penyembah penyembahku bukan penyembah Allah.’ Akan tetapi (dia berkata): ‘Hendaklah kamu menjadi orang-orang rabbani, karena kamu selalu mengajarkan al-Kitab dan disebabkan kamu tetap mempelajarinya.’ 
[Ali Imran 3:79]

Cuba hengat kembali, setelah beberapa tahun kita menapak di jalan ini, tentu sudah banyak sekali kakak-kakak yang bisa membuatkan kita tak berkelip mata saat tersentuh dengan kewarakannya, kecantikkannya (eh) dan aura seorang daie nya. Apatah lagi, jika sosok itu adalah sosok yang membawa kita kepada jalan bertemu Allah, iaitu jalan dakwah dan tarbiyyah. 

Jika saya sendiri, walaupun usia ditarbiyyah tidaklah selama syuyukh dan qudama' sekalian alam buana, tetapi Allah telah mentakdirkan saya merasa sentuhan ramai kakaks murobbi. Lebih dari lima!

Dan setiap satu itu, tidak dapat tidak, memang berbeza. Yelah, sedangkan kembar si Upin Ipin pun berbeza, inikan pula Hajjah Zainab dan Puan Sri Rahmah ye dak?

Dan sesungguhnya, kita mengetahui bahawa Peranan Murobbi itu ada empat dan boleh jadi lima (sapa tak tahu, minta dengan kakak haibat anda, mohongg)


  • Ibu/Mummy/Mama/Umi/Emak - tempat luahan emosi, berkongsi masalah dan keinginan perut saat teringin makan sup bunjut
  • Ostajah - tempat rujukan dan ilmu
  • Syeikh (perempuan jadi syeikhah ke? lol) - berkaitan ruhi, hubungan dengan Allah 
  • Qoid - pemimpin dalam memberi arahan dan menghalakan sesuatu perkara
  • Sahabat

Ya, begitulah secara asasnya. 


Secara sempurnanya, jika kita yang bergelar murobbi ini perlu memiliki keempat-empat ciri ini dan wajiblah ke atas kita untuk menyesuaikan diri untuk mengaplikasikan setiap satu daripadanya mengikut sukatan atau portion dalam bahasa omputeh mengikut keadaan yang sesuai. 

Pening? Ya, begitulah selayaknya ayat undang-undang. Kbai.

Secara mudahnya, 

1. Murobbi wajib ada 4/5 ciri ini.
2. Tapi kena pandai-pandai sesuaikan ikut keadaan 
3. Mengikut portion yang sesuai.

Faham dah? [Kredit]

Contohnya, di saat adik binaan kita mengalami masalah keluarga, katakan Adik X baru sahaja kehilangan papa nya yang terchenta, jadi peranan manakah yang perlu dimainkan secara banyak pada ketika itu?

Qoid kah? Mengarahkan dengan tegas agar adik berhenti memikir soal kematian papanya dan konsentret handred persen kepada dakwah padahal baru sahaja beberapa jam yang lalu beliau mendapat khabar tersebut.

Mengarut bukan?

Sudah tentulah murobbinya berperanan sebagai mummy. Memahami kondisinya pada tika itu, mengucapkan takziah, menziarahi beliau dan keluarga beliau so on and so forth. 

Ya, kerana murobbi itu mempunyai kata dasar ''RABB'', berkasih sayang sebagaimana Allah berkasih sayang dengan hambaNya.


Pandak-wah! [Kredit]
Dan entri ini, bukanlah untuk membuat satu daurah khas untuk peranan murobbi (kalau nak bolehlah jumpa saya, biidznillah) tapi, lebih kepada refleksyen. 

Saya tak tahu bagaimana mahu berterima kasih, cium pipi kiri kanan setiap satu murobbi saya, mungkin itu pun takkan cukup untuk menghargai bagaimana jerih payah mereka bersabar mendidik saya yang boleh tahan nakal ni. 

Walaupun saya akui, kadangkala pasti ada saat saya terguris hati dengan murobbi, rasa murobbi tak dapat memenuhi kehendak hati sanubari, rasa murobbi poyo, rasa itu rasa ini, tetapi lebih banyak kebaikan yang anda semua telah berikan kepada saya.

Saya tak boleh nak ungkap nama-nama anda semua di sini, moga Allah swt yang menjaga dan membawa anda semua pertama-tamanya ke sorgaNya.

**********

Sebagaimana Rasulullah saw dikatakan 'bespren' kepada mad'unya, Abu Bakar, begitu juga seharusnya kita, tapi jangan sampai hilang tsiqah dan hormat dan elakkan ter'attach' yang amat sangat dengan murobbi. Boleh jadi selipar menjadi menu makanan anda pada hari esoknya. Kbai.


Ini juga bukan entri nak ucap Selamat Hari Murobbi ok?

Kerana mu-Rabbi, maka aku mohon agar dithabbatkan kami semua atas jalanMu,
Kerana mu-Rabbi, maka aku merayu agar ditemukan kami semua di JannahMu,
Kerana mu-Rabbi, maka aku mahu mengucapkan syukur,

Kerana kamu, Rabbi, murobbi aku. 

''Dan tiadalah Kami mengutus kamu, melainkan untuk (menjadi) rahmat bagi semesta alam” 
(QS. 21 : 107)Ps: saya nak cakap... errr, on a small and unnoticed note, yang...err... Puan Mummy saya pun ada keempat-empat ciri di atas. Sebab beliau guru besar. Hihi. No comments:

Post a Comment

''... Katakanlah, ''Apakah sama orang-orang yang mengetahui dengan orang-orang yang tidak mengetahui? Sebenarnya hanya orang yang berakal sihat yang dapat menerima pelajaran''

[Az Zumar 39:9]